توسعه و توزیع محصول

توسعه و توزیع محصول

توسعه ی محصول به معنی ارتباط برقرار کردن با مشتری است و داشتن برنامه ی مناسب برای آن بسیار ضروری است. توزیع به معنی کلیه ی اقدامات و فراهم کردن امکانات، برای رساندن محصول به دست مصرف کننده است.


 

ایجاد هدف برای توسعه ی محصول

در مدل p4 توسعه یعنی ارتباط برقرار کردن با مشتری برای انجام خرید و اقدامی به نفع محصول.

برای یک برنامه ی توسعه ی مناسب، قدم های زیر انجام می شود.

  1. مشخص کردن هدف های برنامه
  2. مشخص کردن پیامی که میخواهید منتقل کنید
  3. مخاطبین پیام
  4. رسانه ای که می خواهیم پیام از طری آن منتقل شود
  5. محتوایی که می خواهیم انتقال دهیم

 

پنج هدف برای برقراری ارتباط وجود دارد، به این اهداف به عنوان مراحل آگاهی نگاه می کنیم.

  • آگاهی بنیادی (basic awareness) : مشتری از وجود کالا یا خدمات ما اگاه باشد.(محصول در معرض دید مشتری قرار بگیرد)
  • اولویت اول (top of mind awareness): بعد از اطلاع مشتری از وجود محصول ما، باید اولین گزینه ای باشیم که هنگام نیاز به ذهنش می رسد. این مرحله وقتی به وجود می آید که هر لحظه جلوی چشم مشتری باشیم. هزینه ی بالایی دارد اما سود زیادی به دنبال خواهد داشت.
  • آگاهی همراه با اطلاعات (Information awareness): سطح اطلاعات مشتری از محصول به اندازه ایست که می تواند به سایرین در مورد فواید و موارد استفاده و ... توضیح دهد.
  • آگاهی تصویری (Image awareness): مشتری ضمن توضیح محصول یک تصویر ذهنی از آن دارد. این تصویر در واقع همان تصویری از خودش در هنگام استفاده از محصول است.
  • آگاهی رفتاری(Behavior awareness): مشتری در مورد محصول کاری انجام می دهد. به عنوان مثال در وبسایت نظر مثبتی ثبت می کند و یا در شبکه های اجتماعی با دیگران در موردش صحبت می کند.

تعیین اهداف توسعه به این بستگی دارد که مشتری محصول را به چه صورت می شناسد و استراتژی ما چیست. به نتایج آنالیز مشتری نگاه کنید و ببینید چه منفعتی برای مشتری اهمیت بیشتری دارد. چه باورهایی در مورد محصول دارند؟ آیا باور خاصی وجود دارد که نیاز به تغییر داشته باشد؟

در مورد هر یک از این مسائل می توان به یکی از پنج مرحله ی آگاهی رسید.

 

انتقال پیام توسعه دهنده

بعد از تعیین هدف، وقت بارگزاری اطلاعات و پیام ایجاد شده است.

پیامی که می خواهید به مخاطب منتقل کنید باید شامل ارزش پیشنهادی برای مشتری (شعار و وعده ای که در ابتدا داده شده) و مدرکی برای تایید درست ادعای ما باشد.

گروه مخاطب در مراحل قبل انتخاب شده است. باید تعیین کرد که آیا می خواهیم با مشتری وفادار ارتباط برقرار کنیم و یا مشتری جدید. رسانه ای که انتخاب می کنیم، محتوای پیام، پیچیدگی پیام و دفعات تکرار پیام کاملا بستگی به مخاطب دارد. هر رسانه مخاطب خاص خود را دارد هوشمندانه انتخاب شود.

 

استفاده از شبکه های مجازی برای توسعه ی محصول

فارغ از نوع محصول و بازار، شبکه های اجتماعی نقش مهمی در بازاریابی دارند. مردم نظرات و تجربیاتشان را آنلاین بیان می کنند. شبکه های اجتماعی یک ابزار قوی برای ارتباط با مشتری و توسعه ی محصول است. بازاریابان موفق از سه طریق از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند. 1. گوش دادن به مکالمات، 2. پیوستن به مکالمات و 3. شکل دادن به مکالمات.

 

ایجاد کانال توزیع

ساختن کانال توزیع می تواند سخت ترین قسمت p4 باشد. این قسمت از بازاریابی بیشترین نیاز به نیروی انسانی را دارد، چرا که تعداد زیادی نیرو برای انتقال فیزیکی محصول احتیاج دارد. کانال توزیع سه چیز را منتقل می کند. 1. کالایی که تولید شده از این طریق به دست خریدار می رسد (حتی ممکن است محصول برگشت بخورد). 2. پول، نه تنها پول، بلکه تمام بخشهای وابسته به پول که شامل مذاکرات اقتصادی و قراردادها می شود. 3. اطلاعات. شاید از بعضی جنبه ها مهمترین چیزی باشد که از ما به مشتری و از مشتری به سمت ما منتقل می شود. اطلاعات می تواند در مورد محصول، قیمت و... باشد. اطلاعات مشتری می تواند شامل اطلاعات آماری، فیدبک و ... باشد. (از این ویژگی کانال می توان برای بخش تقسیم بندی استفاده کرد)

 

طراحی کانال توزیع

در توزیع کالا، باید محصول مناسب، در زمان مناسب و در مکان مناسب به دست مشتری برسد.

برای طرحی کانال باید در مورد سه چیز تصمیم گیری کنید: طول، پهنا و عمق.

  • طول کانال به معنی تعداد واسطه هاییست که بین ما و مشتری وجود دارد. اگر فروش مستقیم باشد یعنی طول کانال کوتاه است.
  • پهنای کانال به معنی تعداد درگاه های فروش است. مثلا کانال توزیع استارباکس پهنای زیادی دارد. چون شعبه های زیادی دارد.
  • عمق کانال یعنی چه مقداری از کانال انتقال در اختیار ماست. و چه مقدار از آن در اختیار نفر سومی است که برای بخش انتقال با ما کار می کند. کانال های توزیع گران قیمت هستند و ممکن است ما امکانات و منابع مدیریت ان را نداشته باشیم و از شرکت دیگری برای انجام این قسمت کمک بگیریم.

استراتژی p4 یک استراتژی قدیمی و کلاسیک در بازاریابی است، اما هنوز هم بسیار کارآمد است. اما اشتباهش که ممکن است مرتکب شویم عدم استفاده ی همزمان از 4 فاکتور موجود است.

 

 

 

منبع: آموزش مبانی بازاریابی در کانال یوتیوب بازاریابی 101

https://www.youtube.com/watch?v=A2t-yhFaUC0

 


نظرات
ارسال نظر