4 اصلی که بازاریابان حرفه ای دنیا برای ایجاد استراتژی خود به آن ها تکیه می کنند.
مساله ی مهم در بازاریابی این است که اساسا در بازاریابی تعیین قیمت، کیفیت محصول و خدمات و نحوه ی بازاریابی دائما تحت تاثیر عملکرد رقیب مدیریت میشود. استراتژی بازاریابی از این منظر به استراتژی جنگی شباهت دارد، به شکلی که باید تمام برنامه ریزی ها با در نظر گرفتن برنامه ها و عکس العملهای رقیب انجام شود.
در مرحله ی استراتژی بازاریابی کارهایی که باید برای شکل دهی به استراتژی بازاریابی انجام شود به شکل خلاصه بین شده. در ادامه بیان دیگری از هر قسمت را مرور می کنیم.
- Specialization (تخصص)
چه کار ویژه و منحصربه فردی را میخواهیم انجام دهیم؟ چه محصول ویژه ای را میخواهیم تولید کنیم؟ مشخصه ی ما میتواند یک محصول یا خدمت ویژه باشد، و یا تمرکز روی مشتری یا بخش خاصی از بازار. به عنوان مثال مشتری های خاص رستوران های مکدونالد افرادی هستند که می خواهند در کمترین زمان ممکن غذایی که سفارش میدهند را، با در نظر گرفتن یک تناسب بین کیفیت و قیمت، دریافت کنند.
- Differentiation (تفاوت)
تفاوت ما با رقیب هایمان در چیست؟ چه کاری را بهتر از آنها انجام می دهیم و یا در کل چرا مشتری باید از ما خرید کند؟
- تفاوت ما با دیگران، امتیاز رقابتی ماست. اگر تفاوت خاصی با سایر رقیب ها نداشته باشیم، نمی توانیم بازاریابی کنیم.
- موقعیت فروش بی همتای ما در چیست؟ باید مشتری ای که برای محصول ما هزینه خواهد کرد را پیدا کنیم و تمام اقدامات لازم را برای در ارتباط ماندن با او را انجام دهیم. به گونه ای در ذهن مشتری تنها گزینه ی موجود برای محصول یا خدماتی که تولید می کنیم باشیم.
- در چه زمینه ای میتواینم بهترین باشیم؟ باید بهترین کاری که از عهده ی ما به عنوان تولید کننده برمی آید را پیدا کرده و روی آن تمرکز کنیم.
- Segmentation (بخش بندی)
با بررسی بازار باید محتمل ترین مشتری موجود را شناسایی کنیم. چه کسی حاضر است برای کار ویژه ی ما هزینه کند؟ مشتری هایی که موقعیت ما در بازار را تحسین می کنند چه کسانی هستند؟ بهترین مشتری ها چه کسانی هستند؟ درواقع تمام تلاش این بخش شناخت مشتری و نیازهایش به بهترین شکل است. بهترین مشتری ها وفادارند و یا حتی محصول ما را به دیگران معرفی میکنند.
ویژگیهای مشتری خوب میتواند آماری و یا روانشناختی باشد.
- مشخصات آماری شامل سن، جنسیت، درآمد، تحصیلات، شغل، موقعیت و شرایط خانوادگی است. باید بتوانیم بهترین مشتری ها را براساس این مشخصات دسته بندی کنیم.
- شناخت ویژگیهای روانشناختی که از اهمیت بیشتری برخوردار است شامل مورد زیر است،
- شناخت اهداف و امیال افراد: چه هدفی را دنبال می کنند که محصول ما میتواند در رسیدن به آن کمک کننده باشد،
- نیازها و محرک های مشتریان چیست؟
- آرزوها و امیدواری هایشان چیست؟ چه تصویر ایده آلی از آینده ی خود دارند که محصول ما می تواند به تحقق آن کمک کند؟
- ترس ها و تردیدهایشان چیست؟ همواره فقط و فقط یک دلیل قانع کننده وجود دارد که مشتری را به خرید محصول ما ترقیب میکند. ضمن اینکه همیشه فقط یک ترس وجود دارد که باعث دلسرد و عقب رانده شدن مشتری میشود.
- چه مساله ای برای حل کردن وجود دارد؟ مردم محصولی را خریداری میکنند که مشکل حل نشده ای را برطرف کرده باشد. باید مساله ی حل نشده ای را پیدا کرده و روی آن تمرکز کنیم.
- Concentration (تمرکز)
در هر مرحله ای از بازاریابی باید بررسی شود که زمان، بودجه و منابع موجود کجا مصرف میشوند.
- بهترین و ایده آل ترین روش برای ارتباط با مشتری چیست؟
- بهترین کانال (تلوزیون، اینترنت، رادیو و...) و یا شبکه ی اجتماعی برای استفاده کدام است؟
اساس هر استراتژی بازاریابی موفق شناخت بازار، رقبا، مشتری و در واقع داشتن یک نقشه ی عملکردی همه جانبه است. با پاسخ دادن به سوالاتی که هر اصل مطرح میکند میتوان به یک استراتژی بازاریابی منحصربه فرد برای محصول مورد نظر دست یافت.
منبع :
سمینار ارائه شده توسط Brian Tracy با موضوع 4 اصل در استراتژی بازاریابی